Mirant cap a Detroit

Un dels moments històrics que sempre m’han atret més, són aquells de decadència, de crisi. Com va anar tot plegat, a la pràctica? Per exemple, l’Imperi Romà va anar perdent força, i la seva capital, Roma es va anar buidant, poc a poc. Alguns diuen que fins i tot va arribar al milió d’habitants, i que tot just en quedaven 60000 en ser ocupada pels barbars. Com ho va viure la gent? Com devien ser aquells barris buits? Ens resulta fàcil d’imaginarel creixement, la prosperitat. Abans, aquí hi havien horts, i ara mira, tot són edificis, tot és ple de gent i de vida…

La crisi és el tema de conversa, tots ens preguntem, com et va? Estem sorpresos, no veiem massa bé per on van els trets. Avui mateix he rebut un email d’un possible client, dient-me que s’estava pensant si fer el viatge, donada la situació. Hi ha incertesa…

Faig viatges als EUA, i hi vaig tot sovint. Una de les vegades, vaig anar a parar a l’aeroport de Detroit. El teu vol arriba tard, i perds la conexió… la companyia et refà l’itinerari… i au, cap a Detroit. Era un aeroport antic, no m’hi vaig estar pas massa estona, tot just el temps d’una breu escala cap a no sé on. Aquesta era la meva imatge de Detroit, l’aerport antic d’una ciutat on sabia que s’hi feien molts de cotxes.

Avui he llegit aquest article. M’ha impressionat. A Detroit, hi viu un 60% de la població que hi vivia el 1950. No poden mantenir l’enllumenat públic, i volen apagar barris sencers, on en prou feines hi queda un 15% dels seus antics habitants… Es veu que no són l’única ciutat dels Estats Units que està així.

S’està desmuntant tot un món. En sortirà un altre, això és ben segur. Però a Detroit i a molts altres llocs, molta gent està vivint la caiguda d’un model de vida, d’una prosperitat que s’esvaeix.

 

Quant a Francesc Nolla Pujol

Antropòleg, guia de viatges i propietari de la nano empresa Agama Taller de Viatges. Especialitzat en Alaska, Yukon, Oest del Canadà i l'Oest Americà dels Estats Units. A més dels viatges i els llocs on vaig, m'interessen un munt de temes relacionats amb les tecnologies d'internet.... i molts altres, però això ja queda fora dels objectius d'aquest blog.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Actualitat i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *