Foc a Yosemite

A mitjans d’aquest darrer mes d’agost, es va declarar un incendi a tocar del parc nacional de Yosemite. Al cap de tres setmanes, vaig anar cap al parc, en una ruta guiada que ens havia de dur des de Las Vegas a Yosemite a través del Death Valley (galeria de fotos) i el Tioga Pass, fins a San Francisco (després de visitar el parc). Anava seguint per internet les incidències, i com ser freqüent en aquestes zones de grans boscos dels Estats Units, els incendis són gegants, i tarden molt en poder ser extingits. Però fins que no ho veus, no t’ho acabes de creure, o si més no de copsar. Anava fent dia a dia la meva ruta cap a Yosemite, i veia que el foc no sols seguia, ans s’ampliava. En poques paraules, no vaig poder fer el Tioga Pass (entrada est del parc nacional de Yosemite, amb una alçada de més de 3000 metres), ja que estava tancat… pel fum (i no pas per les flames, com em varen explicar). I si el Tioga és tancat (com passa cada hivern a causa de la neu), i vols anar cap a l’oest… doncs has de fer un grapat de kilòmetres al voltant de les muntanyes de Sierra Nevada. En el meu cas, uns 100 km cap al nord, fins el següent coll. Una carretera preciosa, que pujava per sobre dels 2500 metres (que Deu n’hi do)… i on el fum també es feia notar, enteranyinant el cel… 100 km cap al nord!

Vall del riu Merced, parc nacional de Yosemite

Vall del riu Merced, parc nacional de Yosemite

Bé, vaig passar el coll, i vaig poder entrar a Yosemite per la porta de Groveland (la zona on el foc s’havia iniciat). Acabaven tot just d’obrir aquesta entrada feia unes hores, la qual cosa em va estalviar de fer uns altres 100 km. Tot és gran als Estats Units, cal recordar-ho sempre. En arribar cap a la zona del parc, l’espectacle fou trist: muntanyes i muntanyes de boscos cremats, arbres encara fumejant, bombers amunt i avall vigilant la zona (on no t’hi deixaven aturar-te). Però passat un altre coll, o potser per un canvi del vent… el cel es va aclarir, i la vall del riu Merced (o vall central del parc nacional) se’m va presentar tota neta i clara, amb un intens cel blau (potser m’ho va semblar després de tanta fumarada). I cap allà vaig enfilar.

A l’endemà, pensava fer una visita de la vall, i després pujar cap a Glacier View Point… el vent havia canviat de direcció: quin impacte de veure aquella vall emboirada pel fum! Vaig pujar a Glacier View, els efectes del fum es començaven a fer evidents. Vaig decidir de baixar cap al sud, a la zona de Mariposa Grove, on hi ha un dels grans boscos de sequoies. i per sort, allà no arribaven els efectes de l’incendi.

De tornada cap al nord (m’allotjava a la porta oest del parc, a un indret anomenat El Portal), el fum s’havia fet més intens. Ja es començava a posar el Sol, així que malgrat la poca visibilitat, vaig anar cap a un indret des d’on es fan totes les 99% de les fotos que heu vist de la vall, al moment de la posta de Sol. Efectivament, no es veia gran cosa… i de cop i volta, les muntanyes van enrogir, es van encendre amb un roig intens, com ferro roent. Fou un espectacle que va durar uns pocs minuts… i gràcies al fum!

Parc Nacional de Yosemite

Parc Nacional de Yosemite

Et demanes com és que a un país com els Estats Units, amb tots els recursos que tenen, els incendis poden durar tant de temps, poden cremar tantes i tantes hectàrees… fins que t’adones que el país no només és molt i molt gran, sinó que les regions buides, on no hi viu ningú, sense gairebé camins ni accessos, són immenses, inimaginables segons els standarts europeus. I aquest és un dels grans atractius d’aquest país, sobretot de la seva part oest. Però que quan hi ha un incendi, són de la mateixa grandària i extensió!

I perquè us en feu una idea del que us he explicat, vet aquí una galeria de fotos d’aquest recorregut. Confio en que us agradin!

Quant a Francesc Nolla Pujol

Antropòleg, guia de viatges i propietari de la nano empresa Agama Taller de Viatges. Especialitzat en Alaska, Yukon, Oest del Canadà i l'Oest Americà dels Estats Units. A més dels viatges i els llocs on vaig, m'interessen un munt de temes relacionats amb les tecnologies d'internet.... i molts altres, però això ja queda fora dels objectius d'aquest blog.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Estats Units i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *