Crowdfunding i sanitat

Avui he llegit aquesta notícia al Denver Post, el principal diari d’aquella ciutat de l’estat de Colorado. Us el resumiré: els hospitals de Denver i rodalies han detectat un important increment de casos de gent que accedeix a tractaments costosos via crowdfunfing. És a dir, que no fan servir ni la Seguretat Social (pràcticament inexistent als Estats Units) ni les assegurances privades (massa cares per aquells que o ja estan malalts i/o pels que no tenen prou ingressos). I com s’ho fan? Doncs posen un anunci a internet, i fan una campanya de recollida de diners per poder pagar el tractament.

Denver

Sens cap mena de dubtes, té vessants positives… economia col·laborativa, conciència social,  possibilitat de sobreviure per algú que no tenia cap altra opció que deixar que la malaltia se l’anés menjant…

Però no puc evitar de veure en tot aquest tema un retorn cap al passat (que creiem ja tan llunyà) en que la salut depenia dels teus ingressos o de la caritat (en aquells dies cristiana, ara solidària i socialment concienciada). En altres paraules, et podràs guarir per criteris emocionals (com presentes el teu cas) més que racionals (sistema públic).

I un detall encara més important. Si, això està passant als Estats Units, on (vist des de l’eurocentrisme més recalcitrant) la vida és com a la selva, sense cap mena de protecció social. Jo sóc dels que penso que aquell país té moltes coses bones, com a qualsevol lloc. I mira si en té de bones, que gairebé tot el que es fa per allà, acaba arribant aquí. Fa anys que hi vaig, i fa molt temps que tinc la sensació que els copiem molt més del que ens pensem. Per això crec que aquest fet de Colorado, ens hauria d’alertar. Aquí tenim en marxa unes retallades que no ens hauriem imaginat fa anys. I les que vindran. I darrera, el crowdfunding aplicat a la sanitat com a moderna solució dels nostres mals.

Aaaaiiiii….

Quant a Francesc Nolla Pujol

Antropòleg, guia de viatges i propietari de la nano empresa Agama Taller de Viatges. Especialitzat en Alaska, Yukon, Oest del Canadà i l'Oest Americà dels Estats Units. A més dels viatges i els llocs on vaig, m'interessen un munt de temes relacionats amb les tecnologies d'internet.... i molts altres, però això ja queda fora dels objectius d'aquest blog.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Actualitat, Estats Units, Internet i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *