Parcs Nacionals dels Estats Units fa 100 anys

El 25 d’agost de 2016, el servei nacional de parcs nacionals dels Estats Units farà 100 anys. Està ben aviat dit. El primer parc nacional (Yellowstone) és de 1876, que són encara més anys. Des d’aquell moment, van anar creant altres parcs nacionals, sobretot de l’oest americà, amb una doble finalitat: crear grans “biblioteques públiques” de paisatge (perquè la gent podés aprendre i gaudir de la natura), i per l’altre, generar pols de desenvolupament econòmic a través del turisme, en zones que es preveien poc atractives per a l’establiment de població emigrant.

Parc Nacional de Sequoia, CalifòrniaEl 1916 ja s’havien creat uns quants parcs més (Yosemite, Zion…), i van crear el National Park Service, com un òrgan depenent del govern federal, però independent en la gestió.
Dos comentaris importants respecte d’aquest aniversari, i dels parcs nacionals dels Estats Units en general:
– Ells van inventar els parcs nacionals, el propi concepte. I l’han desenvolupat més que cap altre país. Aquesta és una de les claus del seu èxit.
– Penseu què estàvem fent nosaltres el 1916 (la major part d’Europa, matant-se a les trinxeres, i nosaltres, possiblement ni sabent de l’existència dels parcs nacionals). Ells ja estaven a l’estadi de crear un òrgan gestor comú, independent dels canvis de govern. D’això, ben aviat ja en farà 100 anys.

Quant a Francesc Nolla Pujol

Antropòleg, guia de viatges i propietari de la nano empresa Agama Taller de Viatges. Especialitzat en Alaska, Yukon, Oest del Canadà i l'Oest Americà dels Estats Units. A més dels viatges i els llocs on vaig, m'interessen un munt de temes relacionats amb les tecnologies d'internet.... i molts altres, però això ja queda fora dels objectius d'aquest blog.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Estats Units i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *