Un “Open Jaw” no és més car

L’open jaw (mandíbula oberta n’és la traducció literal) és un terme que s’aplica per anomenar la reserva d’un vol cap a una ciutat, però amb una tornada des d’una altra. Per exemple, volo des de Barcelona a Calgary, però torno des de Vancouver a Barcelona. El punt inicial i final del viatge és el mateix (en aquest cas Barcelona).

Seguint amb l’exemple, com que Calgary i Vancouver pertanyen a una mateixa zona i país (Nord-Amèrica, Canadà), les companyies aèries permeten fer aquesta reserva. I com en calculen el preu? Doncs compten la meitat d’un anada i tornada a Calgary, i la meitat d’un anada i tornada a Vancouver. Per tant, si el vol a Calgary val el mateix que el vol a Vancouver, un open jaw com aquest costaria el mateix preu que si comprem un vol d’anada i tornada a qualsevol de les dues ciutats.

volant volant per AlaskaAixí doncs, no només un open jaw no és forçosament més car que un vol d’anada i tornada, sinó que en aquest cas ens permetria estalviar-nos de fer el tram entre les dues ciutats (gairebé mil kilòmetres).

Potser us demanareu quin és l’origen del mite que ens diu que un open jaw és més car que un anada i tornada. Per la meva experiència (escric aquest text per les moltes vegades que m’han trucat dient que era més car), perquè la majoria de la gent, quan prova de reservar un vol com el que us he posat d’exemple, el que fan és agafar primer només anada fins a Calgary i després una tornada des de Vancouver. I nois, això si que surt molt car. De fet, a vegades, un vol “one way” (només anada) costa més que un anada i tornada. Així que imagineu la reacció de la gent quan prova d’agafar dues anades! Surten uns preus d’escandol.

Si voleu reservar un open jaw en un dels nombrosos buscadors de vols, cal que busqueu on diu “multiples destinacions”, o multiples ciutats”, o quelcom de similar. No ho solen posar massa gran, suposo que s’estimen més vendre vols ben normalets, d’anada i tornada.

Bé, espero que us hagi estat útil, i que us ajudi a l’hora de triar o preparar algun els propers viatges que feu. Si és per anar a l’Oest Americà, Oest del Canadà o Alaska, no dubteu a fer un cop d’ull a la meva web!

Quant a Francesc Nolla Pujol

Antropòleg, guia de viatges i propietari de la nano empresa Agama Taller de Viatges. Especialitzat en Alaska, Yukon, Oest del Canadà i l'Oest Americà dels Estats Units. A més dels viatges i els llocs on vaig, m'interessen un munt de temes relacionats amb les tecnologies d'internet.... i molts altres, però això ja queda fora dels objectius d'aquest blog.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Viatjar i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *