La curiosa bandera d’Alaska

Si aneu cap Alaska, en arribar ben aviat veureu una bandera que molta gent confon, al principi, amb la de la Unió Europea. És blau fosca, amb estrelles… Però un cop t’hi fixes, t’adones que no és pas la mateixa. Les estrelles representen la óssa major (popularment “carro gran”), amb una de més gran representant l’estrella polar.

Bandera d'Alaska
La bandera va ser triada el 1927, quan Alaska no era ni tan sols un estat, sinó un territori pertanyent als Estats Units, que l’havien comprat al segle XIX a Rússia. En el més pur estil americà, van fer un concurs entre els escolars d’Alaska, per veure qui aportava el millor disseny. I un noi d’origen indígena, que a més vivia en un orfenat, va guanyar el premi de 1000 dòlars (poca broma) i un rellotge. Es deia Benny Benson, i es va fer tan famós, que avui dia l’aeroport de Kodiak (a les illes Aleutianes) porta el seu nom.
Pel noi, la constel·lació representa l’ós, un animal poderós i fort, respectat en la cultura indígena. I l’estrella polar indica que Alaska és el territori (estat des del 1959) més al nord dels Estats Units. Personalment, m’agrada afegir que a més, el carro gran té la mateixa forma que l’estat: una part central i l’anomenat mànec de la paella (el sud-est d’Alaska o “panhandle”). Però això és collita pròpia, que imaginació no me’n falta…

Quant a Francesc Nolla Pujol

Antropòleg, guia de viatges i propietari de la nano empresa Agama Taller de Viatges. Especialitzat en Alaska, Yukon, Oest del Canadà i l'Oest Americà dels Estats Units. A més dels viatges i els llocs on vaig, m'interessen un munt de temes relacionats amb les tecnologies d'internet.... i molts altres, però això ja queda fora dels objectius d'aquest blog.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Alaska i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *