Preus, temprada baixa i alta

En el món del turisme i els viatges, s’han creat els conceptes de temporada alta i baixa, referint-se al moment en què els preus són més alts o més baixos. Se sobreentén que correspon als moments en que hi ha més o menys demanda, o dit d’una altre manera, als períodes que aquell lloc (suposadament) resulta més atractiu pel visitant. En general, un indret determinat està de temporada alta una part de l’any, i la resta de l’any està de temporada baixa. Però hi ha un munt d’excepcions…

Les temporades altes d’una ciutat poden fàcilment no coincidir amb les temporades altes d’un parc nacional proper. És possible que les temporades (altes o baixes) durin mesos, però que en una ciutat, els preus variïn setmanalment… sigui d’una manera lògica i constant (per exemple, divendres i dissabtes més cars que la resta de la setmana)… o aleatòriament (per exemple, a San Francisco, on cada hotel varia els preus cada dos o tres dies, ara amunt ara avall). En resum, dins d’una mateixa destinació (o lloc on es fa el viatge) les pujades i baixades de preus es regeixen per criteris del tot diferents i difícilment combinables.

Vet aquí un exemple clàssic, que em demanen tot sovint:
“Voldria que siguem a Las Vegas entre setmana, que m’han dit que és més barat.”

Boira, Golden Gate i San Francisco

I potser si que ho és. Però, ho serà a San Francisco? Ho serà a Los Angeles? Ho seran els parcs nacionals de Bryce o Zion? En altres paraules, tot sovint, tot el que estalviem a Las Vegas anant-hi entre setmana ens ho podem gastar tranquil·lament a la resta de l’itinerari.

Us en dono un altre exemple:
“No hi volem anar a l’agost perquè està tot més ple, i en canvi el juny o el juliol…”

Doncs depèn. Penseu que la majoria dels turistes als Estats Units o al Canadà són nord-americans i canadencs. Les vacances escolars de les escoles comencen a finals de maig o principis de juny. El curs escolar comença cap al 20 d’agost, a molts indrets. La gent tendeix a viatjar quan els nens estan de vacances. I els preus pugen quan la gent viatja. En alguns indrets, juny pot ser més car (i estar més ple) que mitjans d’agost. I tot això sense oblidar que hi ha festes locals que de les quals no hem sentit ni a parlar. Labour Day, el primer cap de setmana de setembre, és una època dolenta (temporada altíssima) a molts llocs: hotels cars i plens de turistes.

Tot plegat, sense oblidar una altra qüestió: la disponibilitat d’habitacions. A vegades, ser a las Vegas un dia en concret implica ser a Yosemite un dia que està complet, i ens obliga a reservar un hotel més car, o pitjor encara, a molts kilòmetres de distància de la porta d’entrada del parc.

Així doncs, el meu consell és que no penseu tant en l’estalvi dia a dia, sinó en el global del viatge, que inclou un munt de temporades altes i baixes, de preus i disponibilitats variables.

Jo procuro tenir-les en compte en fer l’itinerari, i així aconseguir un bon equilibri entre preus, densitat de turistes, i poder visitar cada lloc en el millor moment possible.

Quant a Francesc Nolla Pujol

Antropòleg, guia de viatges i propietari de la nano empresa Agama Taller de Viatges. Especialitzat en Alaska, Yukon, Oest del Canadà i l'Oest Americà dels Estats Units. A més dels viatges i els llocs on vaig, m'interessen un munt de temes relacionats amb les tecnologies d'internet.... i molts altres, però això ja queda fora dels objectius d'aquest blog.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Alaska, Canadà, Estats Units, General, Viatjar i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *